Ο «Δον Κιχώτης» στο Αχίλλειο

By About Books - 9:52 π.μ.

Το φημισμένο μπαλέτο «Δον Κιχώτης» ανοίγει σήμερα στις 21.15 στο Αχίλλειο, τον κύκλο των απευθείας μεταδόσεων σημαντικών παραγωγών από το εξωτερικό. Μία νέα σπουδαία συνεργασία εξασφάλισε ο Όμιλος ANTENNA για τη σεζόν 2013 - 14  αποκλειστικά για την Ελλάδα και την Κύπρο, μετά τη για  τρίτη συνεχή χρονιά   απευθείας σύνδεση με τη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης που σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Πρόκειται για τη φετινή σύνδεση με το Royal Ballet, το διασημότερο θίασο μπαλέτου της Μεγάλης Βρετανίας, με έδρα τη Royal Opera House στο Covent Garden του Λονδίνου και την  απευθείας μετάδοση  πέντε σπουδαίων  παραστάσεων  μπαλέτου,  καλύπτοντας έτσι  και την τέχνη του Χορού
            Κατ’ αντιστοιχία με το  βραβευμένο πρόγραμμα αναμετάδοσης  της όπερας σε οθόνη υψηλής ευκρίνειας, έτσι  και το πρόγραμμα των παραστάσεων χορού θα παρουσιαστεί   στο Βόλο   στο πλαίσιο της συνεργασίας  της Διεύθυνσης Πολιτισμού  του  «Δημοτικού  Οργανισμού Εκπαίδευσης Παιδιού, Αθλητισμού, Πολιτισμού -  Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο» (Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. - ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.), με τον Όμιλο ΑΝΤΕΝΝΑ, προς όφελος όχι μόνο των ενηλίκων φίλων της τέχνης της Τερψιχόρης, αλλά και των μικρών παιδιών και νέων που φοιτούν στη Δημοτική Σχολή Χορού και στις άλλες ιδιωτικές σχολές της πόλης.
Το γνωστό Βασιλικό Θέατρο του Κόβεν Γκάρντεν, που για πρώτη φορά το 1734 παρουσίασε το πρώτο μπαλέτο,  διαθέτει ένα ευρείας κλίμακας ρεπερτόριο. Παρουσιάζει μεγάλα κλασικά μπαλέτα, έργα κληρονομιά του Frederick Ashton και του Kenneth MacMillan, καθώς και νέες παραγωγές από τους διασημότερους σύγχρονους χορογράφους. Οι παραστάσεις που μεταδίδονται στο πλαίσιο του προγράμματος «Royal Opera House live cinema» έχουν γνωρίσει τεράστια επιτυχία και έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο. Τη σεζόν 2013 - 2014 το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει πέντε εξαιρετικές παραγωγές μπαλέτου, που θα μεταδοθούν από επιλεγμένους πολιτιστικούς χώρους και θέατρα.
            Η έναρξη του φετινού προγράμματος γίνεται με το φημισμένο   μπαλέτο «Δον Κιχώτης» του Carlos Acosta σύμφωνα με τη  χορογραφία του Marius Petipa.  Είναι ένα μπαλέτο σε τρεις πράξεις σε μουσική του Ludwig Minkus. Η προβολή μαζί με τα διαλείμματα διαρκεί περίπου 3 ώρες. Η παράσταση μεταδίδεται σε απευθείας σύνδεση, μέσω δορυφόρου για το λόγο αυτό ζητείται η κατανόησή του κοινού  σε περίπτωση τεχνικού προβλήματος. Το έργο αναφέρεται στις  περιπέτειες του ιδιόρρυθμου ιππότη του Θερβάντες που ενέπνευσαν  πολλά μπαλέτα, γνωστότερο των οποίων είναι ο Δον Κιχώτης του Marius Petipa σε μουσική του Ludwig Minkus. Εδώ ενυπάρχουν όλα τα στοιχεία των μεγάλων κλασικών μπαλέτων: συγκίνηση, δράμα και ζωντανοί χαρακτήρες.
            Ο βασικός προσκεκλημένος καλλιτέχνης του Royal Ballet, ο Carlos Acosta έχει χορέψει τον απαιτητικό ρόλο του Μπαζίλιο πολλές φορές. Έτσι, είναι συναρπαστικό που ανεβάζει αυτή τη νέα παραγωγή για το Royal Ballet, σε σχέδια του Tim Hatley, ο οποίος θα προσφέρει μια σύγχρονη αίσθηση σε μια ευρύτατα παραδοσιακή σκηνοθεσία. Η μουσική είναι πλημμυρισμένη από ισπανική γοητεία και ατμόσφαιρα, με μια χαρακτηριστική διαύγεια στη μελωδία και τον ρυθμό που την κάνει αμέσως συναρπαστική - η ενορχήστρωση είναι του Martin Yates, που διευθύνει και την ορχήστρα.
Ο Δον Κιχώτης είναι ένα εξαιρετικά διασκεδαστικό μπαλέτο, φημισμένο, όχι μόνο για τα σπουδαία του pas de deux, αλλά και για τα οράματα του «λευκού μπαλέτου» («ballet - blanc») της Δουλτσινέας και πολλές γεμάτες ζωντάνια σκηνές -ένα πολύβουο λιμάνι, μια ταβέρνα γεμάτη κόσμο- που φέρνουν όλον το θίασο επί σκηνής.
Η προπώληση των εισιτηρίων συνεχίζεται και οι τιμές είναι 15 ευρώ για τους ενήλικες και 10 ευρώ για φοιτητές, μαθητές, κατόχους  κάρτα ανεργίας. Πληροφορίες δίνονται στο Κέντρο Πληροφόρησης  «Δίαυλος», στο τηλέφωνο 2421025363 και  καθημερινά (εκτός Δευτέρας) κατά τις ώρες 9:00 - 13.30 και 16.00 - 21.00, καθώς και το πρωί του Σαββάτου.

  • Share:

You Might Also Like

0 σχόλια