101 χρόνια από τη γέννηση του Οδυσσέα Ελύτη

    
    Πέρασαν 101 χρόνια από την γέννηση του Οδυσσέα Ελύτη, έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, μέλος της λογοτεχνικής γενιάς του '30.  
    Ο Οδυσσέας Ελύτης  (φιλολογικό ψευδώνυμο του Οδυσσέα Αλεπουδέλλη) κατάγεται από τη Μυτιλήνη. Διακρίθηκε το 1960 με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης και το 1979 με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, γνωστός για τα ποιητικά του έργα Άξιον Εστί, Ήλιος ο πρώτος, Προσανατολισμοί κ.α. Διαμόρφωσε ένα προσωπικό ποιητικό ιδίωμα και θεωρείται ένας από τους ανανεωτές της ελληνικής ποίησης. Πολλά ποιήματά του μελοποιήθηκαν, ενώ συλλογές του έχουν μεταφραστεί μέχρι σήμερα σε πολλές ξένες γλώσσες. Το έργο του περιλάμβανε ακόμα μεταφράσεις ποιητικών και θεατρικών έργων. Υπήρξε μέλος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών έργων Τέχνης και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κριτικής, Αντιπρόσωπος στις Rencontres Internationales της Γενεύης και Incontro Romano della Cultura της Ρώμης.
        Ο σπουδαίος αυτός Έλληνας που έκανε περήφανους όλους τους πατριώτες του, πέθανε στις 18 Μαρτίου του 1996 από ανακοπή καρδιάς στην Αθήνα.
            Φόρο τιμής αποδίδει και η Google σήμερα στο μεγάλο Έλληνα ποιητή με το λογότυπό της να τον απεικονίζει.
          Τα λόγια του θα μείνουν πάντα χαραγμένα στις καρδιές των Ελλήνων: 

"Αν η Ελλάδα καταστραφεί τελείως, θα μείνει μια ελιά, ένα κλήμα και μια βάρκα. Είναι αρκετά για να ξαναχτιστεί από την αρχή."