Το Βουνό των Βιβλίων!

By About Books - 9:25 π.μ.


      Το Βουνό των Βιβλίων, όπως ονομάζεται, κατασκευασμένο από την MVRDV, είναι μια νέα οικολογική βιβλιοθήκη που βρίσκεται στην καρδιά της Spijkenisse στην Ολλανδία. Το Βουνό των Βιβλίων κεντρίζει το ενδιαφέρον γιατί είναι από τις πρώτες οικολογικές βιβλιοθήκες στον κόσμο.

   Σε μια περιοχή  όπου ο αναλφαβητισμός έχει φτάσει το 10%, αυτή η νέα βιβλιοθήκη είναι ένα μνημείο για την ανάγνωση και σε συνδυασμό με το σχήμα της (πυραμίδα) θα προσελκύσει πολλούς νέους αναγνώστες. Οι επισκέπτες της βιβλιοθήκης μπορούν εύκολα να βρουν έμπνευση μέσα στο χώρο και να διασκεδάσουν εξερευνώντας τις αμέτρητες συλλογές της.
      Το κτήριο είναι κατασκευασμένο από τούβλα, γυαλί και ένα γιγάντιο βουνό βιβλίων στο εσωτερικό του. Η βιβλιοθήκη έχει χώρο για 15.000 βιβλία σε ράφια κατασκευασμένα από ανακυκλωμένες γλάστρες. Λόγω του σχήματος της βιβλιοθήκης διεισδύουν σε όλο τον χώρο διάφοροι τόνοι ηλιακού φωτός, χωρίς όμως να βλάπτουν τα βιβλία. Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, ο χώρος διατηρείται άνετα με τη βοήθεια ξύλινων περσίδων που παρέχουν σκιά και φυσικό εξαερισμό. Όσον αφορά τη θέρμανση κατά τη διάρκεια του χειμώνα, είναι εφοδιασμένο με ένα ακτινοβόλο σύστημα δαπέδου και διπλά τζάμια. Η βιβλιοθήκη περιέχει επίσης καφετέρια, ένα  Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, μια λέσχη σκάκι,  αμφιθέατρο, αίθουσες συνεδριάσεων, εμπορικά γραφεία και πωλητήριο. 
    Η MVRDV σχεδίασε επίσης μια συνοικία δίπλα στη βιβλιοθήκη με οικολογικές κατοικίες για την πόλη. Εμπνευσμένο από την παραδοσιακή ολλανδική αρχιτεκτονική, το σχέδιο προβλέπει 42 σπίτια, που θα ποικίλλουν σε μέγεθος από μικρά στούντιο μέχρι τα μεγαλύτερα σπίτια για τις μεγαλύτερες οικογένειες.
    Άδικα έχει γίνει γνωστό σε όλο τον κόσμο;


    

Χρήσιμα link:

  • Share:

You Might Also Like

0 σχόλια