Εντυπωσιακό Μουσείο Ελιάς!

By About Books - 7:13 μ.μ.



     
    Στους χαλεπούς αυτούς καιρούς που διανύουμε εντυπωσιάζει το Μουσείο Ελιάς όπου ταξιδεύει τους επισκέπτες του στο αγροτικό Πήλιο του μεσοπολέμου.  
    Το Μουσείο  στεγάζεται στο ισόγειο ενός πέτρινου παραδοσιακού κτηρίου στην πλατεία του σιδηροδρομικού σταθμού της Άνω Γατζέας που χτίστηκε το 1924. Ο πρώτος όροφος ήταν η χειμερινή διαμονή της οικογένειας Βογιατζή μέχρι το 1991. Το ισόγειο ήταν για τις διάφορες αγροτικές εργασίες, που στην πλειονότητά τους είχαν σχέση με τα ελαιοπερίβολα όπου λειτουργούσε βιοτεχνία διαλογής, επεξεργασίας και παραγωγής ελιών και αποθήκευσης - εμπορίας ελαιολάδου.
  Στο Μουσείο εκτίθενται συντηρημένα τα αντικείμενα που βρέθηκαν στο εσωτερικό και στον αύλιο χώρο. Κυριαρχούν οι κάδες (μεγάλα ξύλινα δοχεία σε σχήμα κόλουρου κώνου) όπου παρασκευάζονται και αποθηκεύονται οι βρώσιμες ελιές και τα πιθάρια αποθήκευσης λαδιού διαφόρων μεγεθών.
   Το εσωτερικό του Μουσείου αποτελείται από δύο επίπεδα. Το κυρίως Μουσείο (άνω των 100τμ) και το παλιό χώρο αποθήκευσης λαδιού (περίπου 20τμ) με τέσσερα εντοιχισμένα πιθάρια, που έχει διαμορφωθεί σε αίθουσα προβολών με καθίσματα, βιντεοπροβολέα, οθόνη κλπ. 
   Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τα εργαλεία καλλιέργειας των ελαιών (σκαλιστήρια, κλαδευτήρια κ.ά), είδη συλλογής (κοφίνια, τρισκέλια κ.ά), τον πάγκο διαλογής των ελαιών, εργαλεία βαρελοποιίας και δύο καλοσυντηρημένες κάδες. Μάλιστα μια κάδη έχει μετατραπεί σε βιβλιοθήκη! Ακόμη παρουσιάζεται η διαδικασία παραγωγής σαπουνιού καθώς και τα προϊόντα του.
   Εξίσου εντυπωσιακή είναι και η ιστοσελίδα του Μουσείου, με την εικονική περιήγηση που διαθέτει μπορεί να ξεναγήσει και τον πιο μακρινό επισκέπτη. Η ιστοσελίδα διαθέτει και e-shop!


Χρήσιμο link:





  • Share:

You Might Also Like

0 σχόλια