Βιβλιοθήκη από καυσόξυλα;

By About Books - 10:36 π.μ.

    
   Ο αρχιτέκτονας Li Xiaodong κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Παγκόσμιο Αρχιτεκτονικό Φεστιβάλ 2012, στην κατηγορία πολιτισμού, για το σχεδιασμό της Βιβλιοθήκης Liyuan που έχει επενδυθεί από καυσόξυλα και βρίσκεται σε ένα μικρό χωριό έξω από το Πεκίνο.
      Η μονώροφη Βιβλιοθήκη Liyuan βρίσκεται σε ένα μικρό χωριό της Huairou, στα περίχωρα του Πεκίνου και στεγάζει διάφορες συλλογές βιβλίων μέσα σε ένα ογκώδες ξύλινο σκελετό. Πιο συγκεκριμένα, η βιβλιοθήκη έχει κατασκευαστεί από τζάμι και έχει επενδυθεί εξωτερικά από καυσόξυλα. Τα τζάμια επιτρέπουν να εισέρχεται το ηλιακό φως  και τα ξύλινα ραβδιά να μετριάζουν την ένταση του φωτισμού με αποτέλεσμα το ηλιακό φως να απλώνεται ομοιόμορφα μέσα στο χώρο και να παρέχουν μια τέλεια ατμόσφαιρα για ανάγνωση. 
      Όπως τονίζει ο ίδιος ο αρχιτέκτονας, το κτήριο μοιάζει να μην έχει καμία επίδραση από την τεχνολογία, αλλά διαθέτει ένα ενσωματωμένο σύστημα ψύξης για τους καλοκαιρινούς μήνες όπου αντλεί κρύο αέρα από την επιφάνεια της λίμνης που βρίσκεται κοντά, και την μεταφέρει στη βιβλιοθήκη. Ακόμη επισημαίνει ότι περίπου το 99 τοις εκατό των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν μπορούν να ανακυκλωθούν και αυτό είναι μέρος της έννοιας που κατά τον Xiaodong πρέπει να προωθηθεί.
      Για να φτάσει κάποιος στη Βιβλιοθήκη Liyuan πρέπει να περπατήσει 5 λεπτά με τα πόδια από το κέντρο του χωριού, γεγονός που δίνει την ευκαιρία στον αναγνώστη να ηρεμήσει, να χαλαρώσει και να στοχαστεί μέχρι να φτάσει στο αναγνωστήριο της βιβλιοθήκης και να μελετήσει. Το κτήριο δένει αρμονικά μέσα στη φύση λόγω της προσεκτικής επιλογής και τοποθέτησης των κατασκευαστικών υλικών που χρησιμοποιήθηκαν. Καθώς φαίνεται το τοπίο να αγκαλιάζει τη βιβλιοθήκη.
       Δικαίως η Βιβλιοθήκη Liyuan κέρδισε το πρώτο βραβείο!
      


Χρήσιμα link:

  • Share:

You Might Also Like

0 σχόλια