Η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη του κόσμου!

By About Books - 10:25 μ.μ.


  Η βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών θεωρείται η μεγαλύτερη και η πλουσιότερη βιβλιοθήκη παγκοσμίως. 
      Η βιβλιοθήκη του Κογκρέσου ιδρύθηκε μετά από απόφαση του Κογκρέσου το 1800, όταν ο Πρόεδρος John Adams υπόγραψε νομοσχέδιο που προέβλεπε τη μεταφορά της έδρας της κυβέρνησης από τη Φιλαδέλφεια στην Ουάσιγκτον. Στη νομοθεσία οριζόταν μια βιβλιοθήκη που να αναφέρεται στο Κογκρέσο και να περιέχει όλα τα βιβλία που είναι αναγκαία για το Κογκρέσο. 
   Η αρχική βιβλιοθήκη στεγάστηκε στο Καπιτώλιο μέχρι τον Αύγουστο του 1814, όταν εισέβαλαν βρετανικά στρατεύματα, καίγοντας και λεηλατώντας τα υπάρχοντα της βιβλιοθήκης.  Μέσα σε ένα μήνα o συνταξιούχος Πρόεδρος Thomas Jefferson προσφέρει την προσωπική του βιβλιοθήκη, όπου μάζευε 50 χρόνια βιβλία σπάνια και πολύτιμα από κάθε επιστήμη. Η βιβλιοθήκη του είχε θεωρηθεί μία από τις καλύτερες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τον Ιανουάριο του 1815, το Κογκρέσο αποδέχθηκε την προσφορά του Τζέφερσον, και τα 6.487 βιβλία του έγιναν η θεμέλιος λίθος για μια μεγάλη εθνική βιβλιοθήκη. 
    O Ainsworth Rand Spofford, βιβλιοθηκονόμος του Κογκρέσου 1864 - 1897, ήταν υπεύθυνος για το νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων, που απαιτούσε όλοι οι αιτούντες πνευματικών δικαιωμάτων έπρεπε να αποστέλλουν στη βιβλιοθήκη τα έργα τους σε δύο αντίτυπα. Αυτό οδήγησε σε μια πλημμύρα από βιβλία, φυλλάδια, περιοδικά, χάρτες, μουσική, εκτυπώσεις και φωτογραφίες. Λόγο έλλειψη χώρου στο Καπιτώλιο, ο Spofford έπεισε το Κογκρέσο να κτίσει ένα νέο κτήριο για να στεγάσει όλο αυτό το υλικό. 
    Το 1886, μετά από πολλές προτάσεις και πολλή διαμάχη, το Κογκρέσο εξουσιοδότησε την κατασκευή ενός νέου κτηρίου στο στυλ της Ιταλικής Αναγέννησης, σύμφωνα με ένα σχέδιο που κατασκεύασαν οι αρχιτέκτονες από την Ουάσιγκτον John L. Smithmeyer και Paul J. Pelz. Το εσωτερικό της βιβλιοθήκης το επιμελήθηκαν 50 Αμερικανοί καλλιτέχνες. 
     Την 1η Νοεμβρίου του 1897, η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό, χαρακτηρίζοντάς το ως ένα ένδοξο εθνικό μνημείο καθώς και το μεγαλύτερο, το πιο δαπανηρό και ασφαλέστερο κτήριο βιβλιοθήκης στον κόσμο! 
      Σήμερα η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου είναι μια ασύγκριτη πηγή σε όλο τον κόσμο. Η συλλογή της περιλαμβάνει πάνω από 144 εκατομμύρια τεκμήρια, πάνω από 33 εκατομμύρια καταλογογραφημένα βιβλία και άλλα έγγραφα σε 460 γλώσσες! Περισσότερα από 63 εκατομμύρια χειρόγραφα, τη μεγαλύτερη και σπανιότερη συλλογή βιβλίων στη Βόρεια Αμερική, καθώς και τη μεγαλύτερη συλλογή στον κόσμο από νομικά τεκμήρια, ταινίες, χάρτες, παρτιτούρες και ηχογραφήσεις. Ακόμη η βιβλιοθήκη οργανώνει εκθέσεις, συναυλίες και διαλέξεις στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους της, και προωθεί με έμφαση εκδηλώσεις που αναδεικνύουν τις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες των μειονοτικών πληθυσμών. Αναπτύσσει επίσης υπηρεσίες εξυπηρέτησης τυφλών και εκδίδει βιβλία τυπωμένα σε σύστημα Braille.

  • Share:

You Might Also Like

0 σχόλια