Κορυφαίος του μεσοπολέμου

By About Books - 1:50 μ.μ.

Με μεγάλη επιτυχία και σε ατμόσφαιρα που θύμιζε παλιές καλές εποχές στο χώρο του πολιτισμού, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της τιμητικής έκθεσης για τον Κωνσταντίνο Γκέσκο, τον κορυφαίο ζωγράφο του Βόλου στο μεσοπόλεμο, που παρουσιάζει ο Δήμος Βόλου στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο. Η έκθεση είναι ενταγμένη στο ετήσιο πρόγραμμα εκθέσεων που προετοίμασε η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. - ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου και υλοποιείται σε συνεννόηση και με την πολύτιμη αρωγή των απογόνων του μεγάλου καλλιτέχνη, όπως  και ιδιωτών συλλεκτών.
Το πλήθος και η ποιότητα των έργων του μεγάλου ζωγράφου εντυπωσίασε τους  προσκεκλημένους στα εγκαίνια της έκθεσης, όπου χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Βόλου, Πάνος Σκοτινιώτης, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι  η ζωή και το έργο του Κ. Γκέσκου συνδέεται χρονικά με τη φάση της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής συγκρότησης της πόλης του Βόλου και της ραγδαίας βιομηχανικής ανάπτυξης της περιοχής, την εποχή του «αστικού θαύματος» του Βόλου, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε. 
Ο λαογράφος - ερευνητής Κώστας Λιάπης αναφέρθηκε σε αναμνήσεις των παιδικών του χρόνων που τον συνέδεαν με το ζωγράφο, μιλώντας γενικότερα για τον άνθρωπο Κ. Γκέσκο, τις επιχειρήσεις της οικογένειας και για την καλλιτεχνική αξία των έργων του.  Με τη σειρά της η επιμελήτρια της έκθεσης Χρύσα Δραντάκη  έθεσε το ερώτημα της επιστροφής του Κ.Γκέσκου στο Βόλο τη στιγμή της μέγιστης αναγνώρισής του στην ετήσια έκθεση του Παρισιού, τονίζοντας τη σημασία των δύο μεγάλων καλλιτεχνικών κέντρων της Ευρώπης την εποχή εκείνη, αφενός μεν  του Μονάχου ως  κέντρου του   «ακαδημαϊσμού» και αφετέρου  του Παρισιού, πυρήνα της «εικαστικής επανάστασης».
Η  έκθεση  παρουσιάζει σε τρεις ορόφους το εύρος της τριπλής καλλιτεχνικής παραγωγής του Κ. Γκέσκου  που φοίτησε  στο τέλος του 19ου αιώνα στα μεγάλα  καλλιτεχνικά ιδρύματα της Ευρώπης και διακρίθηκε σε  ετήσιες εκθέσεις του Παρισιού, δίδαξε  και ανέλαβε  επίσημες αναθέσεις από φορείς και  μαικήνες της πόλης,  με πλήθος έργων και αρχειακό υλικό. Η διαδρομή του κορυφαίου ζωγράφου της εποχής του μεσοπολέμου αποδεικνύει ότι  περιηγήθηκε μελετώντας τα μεγάλα ευρωπαϊκά μουσεία, δραστηριοποιήθηκε και  καταξιώθηκε εκεί και επέλεξε, τη στιγμή ακριβώς της αναγνώρισης του,  να επιστρέψει οριστικά  στα πάτρια εδάφη, στο Βόλο της «χρυσής εποχής».
Η έκθεση στο Κέντρο Τέχνης Ντε Κίρικο περιλαμβάνει 100 ελαιογραφίες μεταξύ των οποίων  πολλά πορτραίτα και τοπιογραφίες κυρίως. Επίσης εκτίθενται  σχέδια και σπουδές,  30 και πλέον αγιογραφίες και μακέτες τοιχογραφιών από ναούς της πόλης, όπως και αρχιτεκτονικές σχεδιαστικές μακέτες, που καταδεικνύουν το καλλιτεχνικό μέγεθος και την πολυποίκιλη δραστηριότητα του καλλιτέχνη. Η έκθεση  συμπληρώνεται  με  ντοκουμέντα από τις Ακαδημίες, προσωπικές επιστολές και φωτογραφίες, καταλόγους εκθέσεών του και κριτικές του βολιώτικου, αθηναϊκού και γαλλικού τύπου της εποχής.
Την έκθεση επιμελήθηκε η Χρύσα Δραντάκη, ιστορικός - κοινωνιολόγος τέχνης,  Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. - ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. με βοηθό την Ευαγγελία Κατούνια, συντηρήτρια έργων τέχνης και πτυχιούχο του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού του Ανοιχτού Πανεπιστημίου, με την πολύτιμη συνεργασία των εγγονών του ζωγράφου Έφης Χ. Γκέσκου, Μαρίας - Ιφιγένειας και Κώστα Φ. Γκέσκου, καθώς και του αρχιτέκτονα Δημήτρη Παλιούρα, Προϊσταμένου της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟ για τα  αρχιτεκτονικά σχέδια του καλλιτέχνη.
Τα έργα της έκθεσης και το αρχείο προέρχονται κατά μεγάλο μέρος από την οικογένεια του καλλιτέχνη, όπως επίσης από τη Δημοτική Συλλογή Βόλου και Νέας Ιωνίας, από το Μουσείο Αλ.Κ.Δάμτσα και από ιδιωτικές συλλογές του Βόλου, Θεσσαλονίκης και Αθήνας.
Η έκθεση των έργων ζωγραφικής στο ισόγειο και ημιώροφο θα διαρκέσει έως τις 20 Νοεμβρίου, ενώ  η έκθεση αγιογραφιών και αρχιτεκτονικών σχεδίων  στο β΄όροφο έως τις 5 Νοεμβρίου,  στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο.


  • Share:

You Might Also Like

0 σχόλια