«Βουτιά» στον ναό του Ηρώδη

    Επισκέψιμα θα είναι το επόμενο καλοκαίρι τα ενάλια αρχαιολογικά πάρκα της Μεθώνης και του
Ναυαρίνου.
    Στον Δήμο Πύλου - Νέστορος επικρατεί ενθουσιασμός και υπογραμμίζεται ότι με την ίδρυση αυτών των δύο πάρκων, των πρώτων στην Ελλάδα, θα αυξηθεί κατακόρυφα η επισκεψιμότητα στην περιοχή...
    Από τον Δήμο ανακοινώθηκε ότι δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την ίδρυση των δύο ενάλιων επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων.
Όπως επισημαίνεται, οι επισκέπτες θα ξεναγούνται στον ενάλιο αρχαιολογικό χώρο με ειδικά θαλάσσια σκάφη που έχουν διαφανή πυθμένα, αλλά θα μπορούν και οι αυτοδύτες να επισκεφθούν τα αρχαία αντικείμενα.
    Σύμφωνα πάντα με όσα σημειώνει ο Δήμος, στον ενάλιο αρχαιολογικό χώρο της Μεθώνης, πλησίον της νήσου Σαπιέντζα, στην άκρα Σπίθα, όπου βρίσκονται τα παγκόσμια γνωστά αρχαία ναυάγια με τους κίονες από το περιστύλιο του ναού του Ηρώδη και τις γλυπτές σαρκοφάγους της Τροίας.
    Στον θαλάσσιο χώρο εντός του κηρυγμένου ενάλιου αρχαιολογικού χώρου στον Κόλπο του Ναυαρίνου, από το 1978 είναι βυθισμένο το δεξαμενόπλοιο Irene Serenade, ένα από τα μεγαλύτερα επισκέψιμα ναυάγια του κόσμου.
    Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Πύλου τονίζει ότι τα πάρκα αυτά θα προσφέρουν στην περιοχή της Μεσσηνίας ουσιώδες συγκριτικό πλεονέκτημα στη διεθνή τουριστική αγορά, καθώς και νέες θέσεις εργασίας, αφού γύρω από τα πάρκα θα αναπτυχθούν με βεβαιότητα καταδυτικά κέντρα και πλήθος άλλων δραστηριοτήτων εξυπηρέτησης των επισκεπτών, όπως από ανάλογα επιτυχημένα παραδείγματα του εξωτερικού έχει αποδειχθεί ότι συμβαίνει.

    Η σπουδαία αυτή ιδέα, που με ελάχιστες επενδύσεις παράγει εθνικό και τοπικό πλούτο, προστατεύει το περιβάλλον χωρίς να το αναλώνει, αναδεικνύει τον πολιτισμό και συμβάλλει στην αειφόρο ανάπτυξη.