Σημαντική διάκριση για τον Αλέκο Φασιανό

By About Books - 11:30 μ.μ.

    Με μια από τις υψηλότερες διακρίσεις της Γαλλικής Δημοκρατίας, των «Διασήμων του
Αξιωματούχου της Λεγεώνας της Τιμής», τιμήθηκε ο Αλέκος Φασιανός, ο οποίος σπούδασε και έζησε για πολλά χρόνια στο Παρίσι.
    Η τελετή πραγματοποιήθηκε στη γαλλική πρεσβεία παρουσία προσωπικοτήτων της οικονομικής και καλλιτεχνικής ζωής του τόπου.
    Ο πρέσβης Ζαν Λου Κιν Ντελφόρζ αναφέρθηκε στη σχέση του Ελληνα ζωγράφου με τη Γαλλία, από τα παιδικά του χρόνια ακόμη, όταν η φιλόλογος μητέρα του τον έστρεψε προς τη γαλλική κουλτούρα. Αργότερα, μετά τις σπουδές του στην ΑΣΚΤ, έφυγε το 1960 με υποτροφία στο Παρίσι.
Τα έργα του φιλοξενήθηκαν σε σημαντικούς χώρους της γαλλικής πρωτεύουσας όπως το κέντρο Πομπιντού, και η γκαλερί Ιόλα ενώ μεταξύ άλλων εικονογράφησε ποίηση μεγάλων δημιουργών, όπως του Απολινέρ και του Αραγκόν. Συνολικά στη Γαλλία έζησε γύρω στα 35 χρόνια. Η Ελλάδα, ωστόσο, είναι αυτή που «βρίσκεται στην καρδιά του έργου του», όπως ανέφερε ο Γάλλος πρέσβης.
    Ο ζωγράφος στον σύντομο λόγο του είπε ότι μεγάλωσε σε περιοχή της Αθήνας γεμάτη από δρόμους με γαλλικές ονομασίες. Ο ίδιος έμεινε μάλιστα στην οδό Βίκτωρος Ουγκό. Ο Αλέκος Φασιανός έχει και στο παρελθόν τιμηθεί ξανά από τη Γαλλία με το μετάλλιο του Αξιωματούχου των Γραμμάτων και των Τεχνών.

  • Share:

You Might Also Like

0 σχόλια