Η «Εστία Νέας Σμύρνης» βράβευσε βιβλία συμπολιτισσών-συγγραφέων

By About Books - 1:30 μ.μ.

Η Εστία Νέας Σμύρνης, το βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών ίδρυμα, που προβάλλει τον πολιτισμό των αλησμόνητων Πατρίδων, ανακοίνωσε την απονομή των τιμητικών διακρίσεων από τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό της Εστίας για τη βράβευση βιβλίων με περιεχόμενο αναφερόμενο στις πέραν του Αιγαίου Ελληνικές Πατρίδες (Μικρά Ασία, Κωνσταντινούπολη, Πόντο και Ανατολική Θράκη), που εκδόθηκαν την τελευταία τριετία (2010-2011-2012). 
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα απονέμονται τιμητικές διακρίσεις στις συμπολίτισσες -συγγραφείς από τη Νέα Ιωνία ως εξής: Α΄ Έπαινος στη Βασιλεία Γιασιράνη-Κυρίτση για το βιβλίο της « Μνήμες και ιστορία των Πατρίδων. Η παράδοση στο επάγγελμα. Από τον παππού στον εγγονό»ι και ο Γ΄ Έπαινος στην Αργυρώ Μάμαλη-Κοπάνου για το βιβλίο της «Αντέτια Δωδεκαημέρου» στις αλησμόνητες Πατρίδες.

Στο βιβλίο «Μνήμες και ιστορία των Πατρίδων. Η παράδοση στο επάγγελμα. Από τον παππού στον εγγονό» της Βασιλείας Γιασιράνη-Κυρίτση, φιλολόγου-ερευνήτριας -συγγραφέα μιας σειράς βιβλίων για την τοπική ιστορία και με ευάριθμες συμμετοχές σε Διεθνή και Πανελλήνια επιστημονικά Συνέδρια, παρουσιάζονται τα κείμενα με τρόπο επιστημονικά τεκμηριωμένο και αριστοτεχνικά δομημένο, ώστε ο αναγνώστης να θεάται πρώτα το χώρο των αλησμόνητων πατρίδων, που διαδραματίστηκαν τα γεγονότα, μετά τα ίδια τα τραγικά γεγονότα της φυγής και στη συνέχεια την εγκατάσταση και την προσωπική ιστορία κάθε ατόμου από τις 43 οικογένειες, που καταγράφονται στο βιβλίο. Στο βιβλίο παρουσιάζονται οικογένειες που ρίζωσαν μετά το 1924 στον Ξηρόκαμπο του Βόλου και ανάστησαν τη νέα πόλη, τη Νέα Ιωνία και πολλά από τα μέλη των οικογενειών αυτών συνέχισαν το επάγγελμα τους «από τον παππού στον εγγονό».Το βιβλίο (σχήμα Α4, 349 σελίδες με πλήθος φωτογραφιών) εκδόθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μικρασιατών «Το Εγγλεζονήσι» το 2011.

Στο βιβλίο «ΑΝΤΕΤΙΑ ΔΩΔΕΚΑΗΜΕΡΟΥ, Χριστούγεννα, Καλαντόφωτα, Καρκατζάμερα, Φωτοκάλαντα στην Ιωνία, Καππαδοκία, Πόντο, Ανατολική Θράκη, Ανατολική Ρωμυλία» της Αργυρώς Μάμαλη-Κοπάνου, ερευνήτριας λαογραφίας-αρθρογράφος, γενικής γραμματέα της Πολιτιστικής Εστίας ΙΩΝΕΣ, περιγράφονται κατά τρόπο επιστημονικό τα ήθη και έθιμα από τις αλησμόνητες πατρίδες κατά την περίοδο του Δωδεκαημέρου. Πρόκειται για «συστηματική εργασία», όπως σημειώνει στον πρόλογο του βιβλίου η Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, Διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Το βιβλίο συνοδεύεται από πλήθος φωτογραφιών και ενός cd με Καλαντίσματα από τις πατρίδες της Ανατολής σε απόδοση από τη χορωδία Νέων των ΙΩΝΩΝ. Το βιβλίο, σχήματος 24Χ22, με 120 σελίδες και εικονογράφηση εξώφυλλου του Γιάννη Κονταξή, εκδόθηκε από την Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας ΙΩΝΕΣ το 2010.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εστία Νέας Σμύρνης, σε προηγούμενους διαγωνισμούς έχει απονείμει τιμητικές διακρίσεις σε βιβλία συγγραφέων από τη Νέα Ιωνία, όπως στον Παναγιώτη Κατσιρέλο για το βιβλίο του «Οι ζωντανοί», μυθιστόρημα (Βραβείο 1982), στη Γεωργία Καρακατσοπούλου-Χαϊδούλη για το βιβλίο της «Καλλιπόλεως 29» (Α΄Έπαινος, 2008) και στο Δημήτρη Κωνσταντάρα-Σταθαρά για τα βιβλία του: «Μικρασιάτες Πρόσφυγες στη Μαγνησία» (Α΄ Βραβείο,2008), «Το Χρονικό της Νέας Ιωνίας 1924-1994» (Γ΄ Βραβείο 1994), «ΔΡΟΜΟ-ΛΟΓΙΟ της Νέας Ιωνίας» (Γ΄ Βραβείο 2006) και « Η Νέα Ιωνία του 1933» (Β΄Έπαινος). 

  • Share:

You Might Also Like

0 σχόλια