Σημαντικός Βολιώτης ζωγράφος

By About Books - 9:12 π.μ.

    Πολλοί φιλότεχνοι της περιοχής μας παραβρέθηκαν στην επίσημη πρώτη της τιμητικής έκθεσης για Την έκθεση προλόγισε ο λαογράφος - ερευνητής Κώστας Λιάπης, υπογραμμίζοντας τη σημασία του έργου και τη σημαντική προσωπικότητα του δημιουργού.
τον κορυφαία ζωγράφο του Βόλου Κωνσταντίνο Γκέσκο, στο Κέντρο Τέχνης Ντε Κίρικο.
     Η συγκεκριμένη έκθεση, που άνοιξε ουσιαστικά την αυλαία της φετινής εικαστικής σεζόν, είναι ενταγμένη στο ετήσιο πρόγραμμα εκθέσεων που έχει καταρτίσει η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. - ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. σε συνεννόηση και με την πολύτιμη αρωγή των απογόνων του μεγάλου καλλιτέχνη, όπως και ιδιωτών συλλεκτών.
    Την έκθεση επιμελήθηκε η Χρύσα Δραντάκη, ιστορικός - κοινωνιολόγος τέχνης, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολιτισμού, με βοηθό την Ευαγγελία Κατούνια, συντηρήτρια έργων τέχνης και πτυχιούχο του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού του Ανοιχτού Πανεπιστημίου, από τη Διεύθυνση Πολιτισμού επίσης και με την πολύτιμη συνεργασία των εγγονών του ζωγράφου Έφης Χ. Γκέσκου και Μαρίας-Ιφιγένειας και Κώστα Φ. Γκέσκου, καθώς και του αρχιτέκτονα Δημήτρη Παλιούρα, Προϊσταμένου της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟ για τα αρχιτεκτονικά σχέδια του καλλιτέχνη. Τα έργα της έκθεσης και το αρχείο προέρχονται κατά μεγάλο μέρος, όπως προαναφέρθηκε, από την οικογένεια του καλλιτέχνη, όπως επίσης από τη Δημοτική Συλλογή Βόλου και Νέας Ιωνίας, από το Μουσείο Αλ.Κ.Δάμτσα και από ιδιωτικές συλλογές του Βόλου, Θεσσαλονίκης και Αθήνας.
Εξήντα ακριβώς χρόνια (1953) από την τελευταία του αναδρομική στην Αθήνα που επιμελήθηκε δύο χρόνια μετά το θάνατό του ο γιος του Χρήστος και τριάντα οκτώ από την αναδρομική του στο Καλλιτεχνικό Εντευκτήριο του Βόλου με ομιλητή τον φίλο του, τον αείμνηστο Μένιο Μουρτζόπουλο, πραγματοποιείται το συγκεκριμένο αφιέρωμα από το Δήμο Βόλου.
     Το εύρος της τριπλής καλλιτεχνικής παραγωγής του Κ. Γκέσκου που φοίτησε στο τέλος του 19ου αιώνα στα μεγάλα καλλιτεχνικά ιδρύματα της Ευρώπης και διακρίθηκε σε ετήσιες εκθέσεις του Παρισιού, δίδαξε και ανέλαβε επίσημες αναθέσεις από φορείς και μαικήνες της πόλης, με πλήθος έργων και αρχειακό υλικό παρουσιάζει η έκθεση σε τρεις ορόφους. Η διαδρομή του δημιουργού αποκαλύπτει στο σύνολο της δημιουργίας του τις επιρροές από κάθε Ακαδημία που φοίτησε και το πέρασμα από τον αυστηρό ακαδημαϊσμό του Μονάχου στην εικαστική απελευθέρωση της σχολής του Παρισιού, αλλά και στα κινήματα της μόδας του «Αρ Νουβώ», χαρακτηριστικής καλλιτεχνικής έκφρασης της παριζιάνικης Belle Epoque, ακόμη και του Συμβολισμού και του Εξπρεσιονισμού.

    Η έκθεση στο Κέντρο Τέχνης Ντε Κίρικο περιλαμβάνει 100 ελαιογραφίες μεταξύ των οποίων πολλά πορτραίτα και τοπιογραφίες κυρίως. Επίσης εκτίθενται σχέδια και σπουδές, 30 και πλέον αγιογραφίες και μακέτες τοιχογραφιών από ναούς της πόλης, όπως και αρχιτεκτονικές σχεδιαστικές μακέτες, που καταδεικνύουν το καλλιτεχνικό μέγεθος και την πολυποίκιλη δραστηριότητα του καλλιτέχνη. Η έκθεση συμπληρώνεται με ντοκουμέντα από τις Ακαδημίες, προσωπικές επιστολές και φωτογραφίες, καταλόγους εκθέσεών του και κριτικές του βολιώτικου, αθηναϊκού και γαλλικού τύπου της εποχής. Η έκθεση των έργων ζωγραφικής στο ισόγειο και ημιώροφο θα διαρκέσει έως τις 20 Νοεμβρίου, ενώ η έκθεση αγιογραφιών και αρχιτεκτονικών σχεδίων στο β΄ όροφο του Ντε Κίρικο, έως τις 5 Νοεμβρίου.

Πηγή: http://www.taxydromos.gr

  • Share:

You Might Also Like

0 σχόλια