Βραβεία "Οδυσσέας" του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λονδίνου

By About Books - 1:39 μ.μ.

Με εξαιρετικές συμμετοχές σε όλες τις κατηγορίες φιλμ και σεναρίων ολοκληρώθηκε το 6ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου (7-18 Οκτωβρίου), που έχει εξελιχθεί σε σημείο συνάντησης για το ελληνικό φιλμ από όλο τον κόσμο.

Όπως μεταδίδει το «skai.gr», φέτος συμμετείχαν 69 επιλεγμένες ταινίες κάθε είδους: μυθοπλασίας μεγάλου και μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ, πειραματικές ταινίες, animation και ταινίες βιντεοτέχνης. Από αυτές οι 68 ήταν στο διαγωνιστικό μέρος του φεστιβάλ. Οι 43 προβλήθηκαν για πρώτη φορά στη Μεγάλη Βρετανία. Οι 14 πραγματοποίησαν πρώτη παγκόσμια προβολή. Στο διαγωνισμό του σεναρίου μυθοπλασίας συμμετείχαν 19 επιλεγμένα σενάρια, εκ των οποίων 11 μεγάλου μήκους και 8 μικρού μήκους.

Το φεστιβάλ, όπως δήλωσε στο ΣΚΑΙ ο καλλιτεχνικός του διευθυντής Χρήστος Προσσύλης, έχει ως σκοπό την υποστήριξη της δημιουργικότητας των Ελλήνων και όχι μόνο κινηματογραφιστών. Οι παράλληλες δράσεις του δημιουργούν δικτύωση και ευκαιρίες για μια συνεχή εξωστρεφή παρουσία του σύγχρονου Έλληνα δημιουργού στο χώρο του φιλμ.

Το φεστιβάλ, που δεν έχει καμία απολύτως υποστήριξη αυτή τη στιγμή από την Πολιτεία αν και έχει χαρακτηριστεί ως «ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα πολιτιστικής διπλωματίας της χώρας στη Μεγάλη Βρετανία», στηρίχτηκε σε ιδιώτες χορηγούς και στο κοινό.

«Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου δίνει μια μάχη δύσκολη και αθόρυβη μακριά από την πατρίδα, γιατί πιστεύει στον Έλληνα δημιουργό σε όλες του τις εκφάνσεις και γιατί θεωρεί ότι ο πολιτισμός μας, η υποστήριξή του και η προβολή του προς τα έξω, είναι ένα από τα κλειδιά για ένα καλύτερο αύριο», πρόσθεσε ο κ. Προσύλης.

Τις ταινίες τους και τα σενάριά τους εμπιστεύτηκαν φέτος στο φεστιβάλ δημιουργοί από όλο τον κόσμο, με πολλούς να κάνουν ένα μεγάλο ταξίδι για να παραβρεθούν, όπως από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τον Καναδά, την Κένυα, τη Γαλλία, την Ελλάδα.

Σε κάποιες κατηγορίες, λόγω του μεγάλου συναγωνισμού, τα Βραβεία Οδυσσέας που απονέμει το φεστιβάλ μοιράστηκαν σε δύο ή τρεις νικητές. Τα βραβευμένα έργα θα παρουσιαστούν στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στην Αθήνα, από τις 4 μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου.

  • Share:

You Might Also Like

0 σχόλια